Amb l’arribada de la primavera torna La Murga pel dret a una habitatge digne. Ja fa 14 anys que Escoltes Catalans duu a terme aquest projecte de cooperació amb el 4t Món. Aquest dissabte 27 de març, i fins el proper 31 de març, 35 joves de 4 agrupaments de Barcelona, Lleida, Molins de Rei i L’Hospitalet de Llobregat tornaran a “fer la Murga” per reclamar el dret a un habitatge digne.
El Projecte La Murga és una proposta de l’Àrea de Cooperació d’Escoltes Catalans pensada per sensibilitzar sobre el dret a un habitatge digne i amb una la voluntat de fer servei millorant les condicions de vida de les persones.
El camp d’actuació és el districte de Ciutat Vella de Barcelona, on podem trobar molts casos de situacions d’extrema necessitat amb unes condicions d’habitatge molt precàries. El projecte està estructurat en format de camp de treball. L’equip de La Murga, format per voluntaris d’Escoltes Catalans, s’encarrega d’organitzar i dinamitzar les activitats i cercant els recursos necessaris per fer-ho. Els participants són joves membres dels agrupaments de l’Associació, concretament de les unitats de Pioners (15-17 anys) i Clan (18 anys).
Aprendre, actuar i sensibilitzar
Aquest curs, els camp es realitza del 27 al 31 de març. Hi participaran més de 30 joves, procedents de quatre agrupaments de l’Associació: L’AE (Agrupament Escolta) Wé-Ziza (Barcelona-Sarrià), l’AE Jaume Vicens Vives (Molins de Rei), l’AE Quico Sabaté (L’Hospitalet de Llobregat) i l’AE Alosa (Lleida). Entre tots, participaran en la rehabilització de diversos pisos de Ciutat Vella. A la nit, dormiran a l’Escola Àngel Baixeres de Ciutat Vella.
El projecte té un doble objectiu, per una banda conèixer les causes del 4t Món i per l’altra pal·liar-ne les conseqüències.
En el marc d’aquest projecte es duen a terme unes jornades de formació i conscienciació sobre el 4t Món, i també es realitzen tasques de rehabilitació i de manteniment de pisos en males condicions d’habitabilitat, que són assignats pels Serveis Socials del Barri Gòtic de Barcelona.
Però la importància i la veritable intensitat que suposa pels joves d’aquesta vivència no es troba només en les tasques de rehabilitació (pintura, reparacions, recollida de mobles vells…). Es troba, sobretot, en la convivència que, durant els cinc dies que dura el camp es dóna amb els habitants dels pisos, coneixenent les seves condicions i compartint la seva experiència.
La finalitat de La Murga va més enllà d’incidir positivament en la millora concreta de les condicions de vida de les persones que viuen en els pisos que es rehabiliten. És tracta, també, de generar una actitud crítica en les i les joves participants sobre les condicions de vida de molta gent que viu en els barris més degradats de les nostres ciutats, amb la intenció de desemmascarar tots els mecanismes negatius que generen la problemàtica.
Un projecte amb una llarga trajectòria
Des de fa 14 anys, més de 500 joves han cooperat amb el Quart Món a través del projecte de La Murga. En aquest temps s’han rehabilitat una trentena de pisos. Actualment, el projecte consta de 3 camps de treball; un a la primavera amb membres de l’associació i dos a l’estiu, reconeguts per la Secretaria General de Joventut com a camps de treball internacionals i que estan gestionats per la Fundació Escolta Josep Carol dins de la campanya EstiuJove. En el primer d’aquests camps participen joves d’arreu de l’estat espanyol i en el segon joves d’arreu del món.
Instants de la Murga de 2009